Pat Goodman, dizajnér značky Cabrinha
Piatok 19. Septembra 2014
Autor: lentila

0 komentárov

Pat Goodman, dizajnér značky Cabrinha

Zoznámte sa s Patom Goodmanom, otcom najpredávanejšieho modelu kajtu na svete. Prinášame vám preklad exkluzívneho rozhovoru s týmto sympaťákom, otcom projektu Switchblade a hlavným dizajnérom firmy Cabrinha.

Američan Pat Goodman (57) sa ako 11 ročný presťahoval na Hawaii, kde sa v 70tych rokoch venoval vedeckému výskumu aerodynamiky. Už od roku 2004 dizajnuje komplet všetky kajty od firmy CABRINHA, ktorá je momentálne svetovým lídrom na trhu. Pat navrhol aj model draka Switchblade, ktorý sa stal okamžitým hitom na trhu a zároveň najpredávanejším kajtom všetkých čias.

BL: Vieš spočítať, koľko kajtov si vo svojej kariére vyvinul?

PG: Toto vôbec nie je ľahká otázka... Akonáhle je produkt z fabriky ready na vyskúšanie, bežíme spolu s Daveom (šéfom vývoja Cabrinha) na pláž a testujeme ho. Ak by som mal odpovedať teda na otázku, bolo by to mojím odhadom tých 1.000 kajtov celkovo.

 

BL: Ušiť kite je asi omnoho ťažšie ako ušiť džíny... Treba na to asi veľa skúseností...

PG: Najťažšou vecou pri zhotovení kajtu je, aby lietal tak isto v reale ako bol navrhnutý v compe. Zlom prišiel v momente, keď som začal chápať chovaniu a pružnosti jednotlivých materiálov.

 

BL: My spotrebitelia si asi ťažko vieme predstaviť ako zdokonaliť už dobrý kite.

PG: Pravda! Pri modeli Crossbow to bol tento prípad... Veľmi dlho nám trvalo skonštruovať rýchlejší kajt, pretože v dnešnej dobe sa progress dosahuje množstvom malých krokov a zásahov. My sa riadime pravidlom: Safety is first, čiže prvoradá vec pri našich produktoch je a vždy bola bezpečnosť. Mám malú dcérku, ktorú chcem začať učiť kajtovať a mať pri tom kľudné svedomie. Chceme, aby sa naši zákazníci tak isto cítili bezpečne pri tom, čo ich baví. 

BL: Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej dizajnérskej kariére?

PG: Určite Switchblade! Stal sa popri modely Rebel najpredávanejším v kite histórii. Úspech bol už aj Crossbow 1 ale SB nás vystrelil úplne hore!

 

BL: K úspechom patrí aj sklamanie. Čo bola tvoja najväčšia prehra?

PG: Nespomínam si na nejaké totálne zlyhania, aspoň nie na tie, ktoré by som mohol uverejniť (smiech), ale určite som mohol učiniť niektoré rozhodnutia inak. Napríklad pri modely Revolver sme mali problémy so stehmi na frontube, ale toto všetko neboli nejaké fatálne katastrofy. Inak by som tu po tých rokoch stále nesedel... Haha!

 

BL: Váš team je o dosť menší ako napríklad počet ľudí v teame North, ale aj tak dobre obsadený.

PG: Úzko spolupracujem so šéfom testovacie teamu Daveom Hastilowom. V jednotlivých disciplínach nás podporujú naši PRO jazdci a testovacie tími na Maui. Dave vyhodnocuje feedbacky od profíkov a integruje ich priamo do vývinu kajtov určených pre veľmi dobrých jazdcov. Pete Cabrinha a jeho crew s Riom Stevensom a Kiahi De Abonitzom pracujú na Hawaii a Maui. Freeridové produkty majú na starosti Leo, James a Alberto Rondina, raceové kajty Bryan Lake a Damian LeRoy. Všetci spolu dávame dokopy skúsenosti s produktmi a spätné väzby, ktoré následne vyhodnocujeme a aplikujeme v ďalších procesoch. 

BL: Kde žiješ a pracuješ ty?

PG: Bývam na Taiwane, na mieste kde najviac fúka, v blízkosti našej fabriky. Podminky sú v tejto lokalite premenlivé. Na západnom pobreží máme v pohode veterné vlny, no v zime je aj tu dosť kosa. Podmienky sú porovnateľné s Európou, avšak voda má stále svojich 20 stupňov.

 

BL: Príde ťa sem tam kuknúť aj Pete (Cabrinha)?

PG: Ale kdežeee... Ten je moc rozmaznaný a neviem ho prehovoriť na session na Taiwane. Vzduch má v zime niekedy aj pod 10 stupňov. Keď je vietor moc silný chodím na východné pobrežie, alebo testujem veľké kajty v Honkongu. Na Maui testujeme väčšinou malé draky.

 

BL: Ako sa rozlišujú potreby rozličných skupín jazdcov?

PG: Je to hlavne o úrovni jazdenia v jednotlivých krajinách. V Austrálii je úroveň veľmi vysoká, v EU a v USA pol na pol. Napríklad také Francúzsko má super pláže s radikálnymi podmienkami, čo sa odráža aj na type materiálu, ktorý sa v danej oblasti najviac používa. Nemci majú radi okrem iného aj Egypt, kde vietor nie je až taký drsný a podmienky sú viac menej umiernené.

 

BL: Keby sme sa opýtali nejakej matky, ktorá svoje dieťa má najradšej... čo by si odpovedal ty na svoje draky?

PG: Milujem Vector, ten dá všetko, niečo ako Mini Cooper. Funguje super aj vo vlnách a dobre zatáča. No keď sa zmení vietor a fúka onshore presedlávam na Switchblade, ten má silu!!!

Na youtoube kanále CABRINHA nájdete jeho pravidelné príspevky ku všetkým kitom Cabrinha na rok 2015. 

ZDROJ: kitemagazin.de

Preklad: Tomáš Hafner 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!