Streda 22. Augusta 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla, Števo Kurilla
0 komentárov

River Surf Camp 2012 Čunovo – surfing na umelej vlne

Surfing je nádherná vec. Sila vody vás tlačí dopredu, udržiavate stabilitu a snažíte sa zdolať silu oceánu. Niečo neopísateľné. Kto to zažil, určite súhlasí. Bohužiaľ Slovensko leží ďaleko od slušných oceánskych vĺn. Čo s tým urobíme? Postavme si vlnu! Tak sa aj stalo, pred pár mesiacmi v Čunove, areáli Divoká Voda. Riversurfing na Slovensku.

Vznik umelej riečnej vlny, imitujúcej jej pravú sestru z oceánu, sme opisovali vo foto/video reportoch - Raj surferov sa našiel v Čunove na umelej vlne a Divoká voda v Čunove sa stáva rajom slovenských surférov. Cez víkend 17. až 19. augusta sa na umelej vlne konala prvá organizovaná akcia – River Surf Camp 2012. My sme samozrejme nechýbali a do Čunova sa vybrali dve naše dievčatá. Lenka a Lulla. Videospoločnosť im robil Števo Kurilla. A ako bolo? Čítajte a sledujte.

Riversurfový kemp nie je tradičnou záležitosťou v Európe, nie tobôž u nás. Čo však neskúsiš, to nemáš. Jopy, Tomáš Hafner za pomoci Jula z Divokej Vody zorganizovali prvý surfový kemp na umelej riečnej vlne. Začínalo sa v piatok okolo 18:00 v spodnej časti areálu Divoká Voda, kde sa vlnostroj nachádza. Culka už medzitým vybaľoval svoj Quik cirkus a spolu s Dj Yankom, Cifim Selektorom a Hafom dolaďovali husle na večernú party. Samozrejme sa zbiehali prví fanatickí surfers, ktorí si skúsili úvodné dotyky s vlnou. Čas pokročil, stmievalo sa. Každý vedel, že je čas odložiť dosku, vypnúť vlnu a pripraviť sa na večernú party.

Myslelo sa aj na hladné krky surferov, cigánska, klobásky, rybky a ďalšie šmakotiny čakali na grile. Kto bol smädný, čapovalo sa pivo, otváral bar. Energiu dodával Toži so svojimi červenými krídlami. O hudobnú produkciu sa starali už spomínaní točiči platní. Novinkou bol exotický moderátor zo Žabokrekov – Mr. Culka. Naozaj mu to išlo. Viac o partys, zábave, drinkoch, vláčiku, narodeninách zúčastnených i prečítajte v našom party reporte. Venujme sa však športovej stránke River Surf Kempu.

Jazdiť na vlne nie je jednoduché. Kto si vyskúšal zjazdiť penu v oceáne, vie, že surf nie je snowboard a nesedí pevne prilepený o nohy. Sila prírody je prítomná všade. Najväčším problémom je udržať rovnováhu. Nenavážiť sa príliš dopredu, alebo dozadu. Ideálnym spôsobom, ako si aspoň trocha natrénovať jazdenie a hlavne státie na vlne je balanceboard, ktorý bol na kempe k dispozícii. Skúsení surfers už majú akú takú predstavu o balanse na doske, ale predsa len, riečna umelá vlna je niečo iné, ako tá oceánska. Nebudeme tvrdiť, je riversurfing je menším simulátorom oceánskej vlny, to nie. Je to však super zábava a aspoň aké také vynahradenie času, kedy nejazdíte na pravej vlne. Dôkazom toho je aj množstvo našich surfers, ktorých sme stretli cez víkend v Čunove.

Zajazdiť si prišli skúsení riders ako Jopy Hečko, Láďo Bachnár, Albert Diosi, Tomáš Hafner, Maroš Nemec, Robo Jedlička, Ondrej Hrnčírik, Miška Kančevová, Majo Pelikán a ďalší. Využiť možnosť necestovať tisíce kilometrov a mať pocit oceánskej vlny je na nezaplatenie. K nim sa pridalo množstvo surfových turistov a kamošov motajúcich sa okolo skate/snowboaridngu. Paskal, Mikenko, Šváb, Elis, Mišo Csáder, Erik Šajda, Opi s Luckou a veľa ďalších, čo si chceli skúsiť vlnu v Čunove. Dokonca prišlo na akciu aj zahraničie. Chýry a slychy o vlne sa dokonca dostali až do Švajčiarska, odkiaľ prišla partia skúsených jazdcov. Teší nás medzinárodná účasť na kempe. Skvelé taktiež je aj to, že sa na vlne stretlo množstvo kamarátov a tak sme mohli spolu s nimi prežiť nádherný víkend plný jazdenia, zábavy, žúriek a všeličoho možného. River Surf Kemp však nebol len čisto o jednej vlne. Chytalo sa ich oveľa viac.

Areál nie len počas kempu ponúka množstvo aktivít. Okrem vlny boli obľúbenou aktivitou SUPy (stand up paddleboard), beach volejbal kde sa zohrávali skvelé zápasy. Kto nemá rád vodu, mohol sa previesť na elektronických skejtoch, ale aj na klasických longboardoch. Motoristom určite zašmakovali vodné skútre, štvorkolky, motorové člny. Dostrieľaný od paintballu utekáte okamžite do perličky na streche hotela. Šmak! Menovať jednotlivé zábavky by nám trvalo týždeň. Rafting spomínať nebudeme, keďže areál je primárne určený jemu, no my sme surferi. Keď budete mať chvíľku času, zastavte sa, oplatí sa to vám, aj celej rodine.

Blížme sa k záveru kempu aj nášho reportu. Jazdilo sa skoro tri dni, žúrovalo sa taktiež fanaticky. V sobotu večer, po jazdení prebehlo vyhlasovanie najlepších surfer, kempers, parketových levov a levice. Ceny venoval Quiksilver a Roxy, takže úsmevy na tvárach ocenených badateľné. Každý z účastníkov si našiel to svoje. Či už to bolo na vlne, alebo bare, alebo hocikde. Vlna stále fičí cez víkendy, až pokiaľ ju nezastavia a nezazimujú. Vyskúšať to určite treba.

River Surf Kemp 2012 v Čunove sa úspešne skončil. Prvý ročník ojedinelej akcie dopadol výborne, naozaj sme si ho užili, aj keď sme pracovali. Dúfame, že aj vy ste spokojní. Poďakovanie patrí organizátorom, ale aj zúčastneným. Kemp nebol určite poslednou akciou na vlne. Už teraz sa plánujú Majstrovstvá Slovenska v riversufingu 2012. Termín je zatiaľ určený na 15. septembra, kedy sa v areáli Divoká Voda koná zaujímavá akcia Red Bull Rapids. Vidíme sa! S pozdravom Boardlife.sk team.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!