Úspešný začiatok sezóny 22/23 na Mölltaleri
Nedeľa 27. Novembra 2022
Autor: Boardlife

0 komentárov

Úspešný začiatok sezóny 22/23 na Mölltaleri

Začiatok novej zimnej sezóny 22/23 prišiel o niečo neskôr a netradičnejšie, ako som bol doteraz zvyknutý. Na klasické openingy snowparkov v Rakúsku som sa nedostal, no keď prišla možnosť zajazdiť si a konečne si užiť sneh, neváhal som. Tentoraz vyrážam na rakúsky ľadovec Mölltaler, ktorý je tak trocha už Slovenský.

Predpoveď znela fajn, čerstvý sneh, slnko, slabý vánok. Na ľadovci Mölltaler som bol naposledy zopár rokov dozadu s Jankom Antolom a užili sme si skvelý powder. To však bolo už dávno. Cesta z Bratislavy je fajn, skoro celý čas po diaľnici a pohodlne. Je asi jedno, ktorý z rakúskych ľadovcov si vyberieš, všetky sú zhruba rovnako ďaleko +/- 100 kilometrov. Jednou z najväčších výhod Mölltaleru je však to, že na ňom platí slovenská Šikovná sezónka Premium. Do konca novembra je jej cena len 549€ a platí nie len v slovenských strediskách, ale aj v Čechách, Poľsku a Rakúsku. Kto si stihol zaobstarať Šikovnú sezónku ešte minulý rok, zaplatil len 489€.

Zhruba 5 hodín cesty z Bratislavy, ubytovanie a rýchlo na jedno orosené na bar. Keďže stredisko patrí do portfólia TMR, všade počuť slovenčinu, alebo češtinu. Dokonca na bare čapujú Plzničku. Skvelé! Skontrolovať predpoveď na zajtra, má byť slnečno, bezvetrie, ale – 10°C. Už sa neviem dočkať. A určite nebudem sám. Podľa storiek sa na Mölltaleri nachádza niekoľko slovenských snowboard partičiek.

Ráno bez oblakov, rýchly príchod na údolnú stanicu vláčika Mölltaler Gletscher Express a šups ho doň. Prvý o 8:00 som nestihol, predsa tých plzničiek bolo o niečo viacej. Horský vzduch a slnko však všetko vyrieši. Prichádza druhý vláčik, ráno chodia na striedačku. Cesta hore trvá len 8 minút, následne prestup na gondolku. Už pri prestupe sa mi otvára nádherná scenéria vysokých hôr. Snehový koberec začína od prestupnej stanice z vláčika na kabínku Gondelbahn. Konečne hore! To, že som cez leto len oddychoval a občas pobehol za lietajúcim tanierom dokazuje, prečo sa mi dýcha ťažko. Predsa len výstupná stanica kabínky je vo výške 2800 m n.m. Čaká ma krásna scenéria, výhľad, konečne hory a sneh.

Ranný nápor hlavne lyžiarskych teamov poľavil, rozpŕchli sa po svahu. Zapínam viazko a užívam si prvé obľúky. Je to nádherný pocit, ktorý nikdy neomrzí. Snehu na zjazdovke je dostatok a drží super. Dokonca po stranách zjazdovky je naprášených pár cm z predošlého sneženia. Slnko svieti, vietor ostal na Chopku. Nádhera.

Na začiatku sezóny je k dispozícii len časť strediska, predsa len úvod sezóny bol suchý a s nedostatkom snehu sa borili viaceré ľadovce. Sadám na šesťsedačku Glescher Jet a hor sa na vrchol vo výške 3122 m n.m. Dýcha sa mi ťažko, no ďalšie fanatické obľúky to napravia. Vyberám si miesta mimo zjazdovky, pár metrov a zase znova na zjazdovku. Zjazdovka je riadne široká, vlastne sú to také tri zjazdovky vedľa seba, takže sa nemusím tlačiť s Vlhovcami, Šifrinovcami, Tombovcami a Žampovcami. Kvalita tratí je super, sneh drží a bubny sa začínajú tvoriť až ku koncu dňa.

Je super, že mám možnosť zajazdiť si so slovenskou sezónkou aj v zahraničí. Šetrí to financie a otvára nové možnosti. Počas môjho dvojdňového pobytu na Mölltaleri prebiehal Oktober fest. V hornej časti reštaurácie Eissee hrala kapela a čapovalo sa viacero druhov piva. V gasro zóne bola vychytávka, varené koleno obrovských rozmerov. Po dni plnom jazdenia padne skvelo.

Druhý deň sa ešte viac ochladilo, prišlo pár mrakov a neskôr tých mrakov bolo viac. Aj tak si dávam jazdy, užívam si sneh a ten skvelý pocit. Úvodný pojazd sezóny bol krátky, ale o to intenzívnejší. Stredisko Mölltaler ma milo prekvapilo a potvrdilo, že sa sem oplatí prísť. Človek je rýchlo hore, následné má v plnej sezóne viaceré možnosti jazdenia. Široké, dobre upravené zjazdovky, možnosť zajazdiť si freeride ak je dostatok snehu. Časom snáď pribudne aj snowpark, ktorý v stredisku býval, alebo aspoň funzone. Počas plnej prevádzky je v stredisku k dispozícii jeden vláčik, šesť sedačiek a dve kotvy. Šestnásť zjazdoviek. Stredisko nie je veľké, no ponúka viacero možností ako si užiť jazdenie. Určite sa sem ešte vrátim.

Zverom hodnotím môj prvý výlet novej sezóne úspešne. Čo to som pojazdil, oprášil staré pohyby, zistil nedostatky v mojom fyzickom fonde. Stredisko pomaly napreduje, hlavne čo sa táka gastra a služieb to bolo super. Zjazdovky dobre pripravené, všetko klapalo fajn. Na jednu Šikovnú sezónku si zajazdí v rôznych strediskách ako Jasná, Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso, Starý Smokovec na Slovensku. Špindlerův Mlýn, Ještěd v Čechách. Szczyrk Mountain Resort (SMR), Centralny Ośrodek Sportu (COS), Beskid Sport Arena (BSA) v Poľsku a Mölltaler Gletscher, Ankogel Mallnitz, Muttereralm Innsbruck v Rakúsku. Rozširovať si obzor, navštevovať nové strediská, spoznávať krajinu a ľudí. To je to, čo ma baví. Vidíme sa na horách.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: Molltaler tmr zma gopass

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!