Prašanový záver sezóny v Jasnej
Streda 19. Apríla 2017
Autor: Boardlife

0 komentárov

Prašanový záver sezóny v Jasnej

Bláznivý čas, bláznivý apríl. Platí to najmä na horách. Kým pred časom, cca týždňom sme vás informovali o pomalom, ale istom konci sezóny s fotkami, kde by ste sneh hľadali len márne. Prešiel týždeň a po blate a zjazdovkách bez snehu ani chýru ani slychu. Za posledné dni napadalo viac ako 30 cm čerstvého snehu.

Aké bolo jazdenie 8. - 10. apríla 2017 v stredisku Jasná Nízke Tatry?

NAOZAJ KONIEC??

Vráťme sa ešte o vyše týždňa späť. 9.4. si dávame zajzdovky v celom stredisku, no funkčné sú len tie vyššie položené. Krupová zatvorená, Biela púť je skorej Hnedá púť, okolité končiare viac tmavé ako biele. Na Juhu sme si vyskúšali uzavretú zjazdovku 34a Panoráma Kosodrevina - Srdiečko. Už vieme prečo bola uzatvorená. Aj napriek tomu, že sme museli dva úseky prešliapať to bolo príjemné jarné jazdenie. Celkovo 9. apríla v stredisku veľa snehu nebolo, no jazdiť sa príjemne dalo. Také to pravé jarné jazdenie. Na druhý deň znova slnko, vysoké teploty a jarno-letné jazdenie hlavne na uzatvorených, no zjazdných zjazdovkách.

UŽ SA TO LÁME....

Stred minulého týždňa bol v znamení slnka, vetra, mrakov a vyšších teplôt. V stredisku Jasná - Nízke Tatry ťahali lanovky na Severe a aj na Juhu. Samozrejme nie všetky, to sa týka aj zjazdoviek. Teplé a počasie bez snehových zrážok riadne ukrojili z kvality a počtu zjazdoviek. Stále sa však dalo riadne vyblázniť a vyjazdiť. Jarné jazdenie nie je o naháňaní kilometrov, ale o spokojnom pobyte na horách. 13. apríla bola situácia podobná ako predošlé dni. V nižších polohách dramatický úbytok snehovej pokrývky zo zjazdoviek, dôkazom je dojazd na lanovku Kosodrevina (foto). Vo vyšších polohách sa vplyvom vetra a snehu (ktorý sa zobral z čista/jasna) tvorili snehové jazyky, ktoré bolo prudko zábavné jazdiť, rozstreľovať a prášiť na nich. Ku koncu dňa sa prihnala snehová búrka, v nižších polohách prietrž mračien. Čas ísť do doliny. Cestou púšťame zamilovaný párik kačíc.

FIRST CALL LAST CHAIR

Snehové búrky z minulého týždňa boli predzvesťou niečoho veľkého, čo malo prísť a prišlo po veľkonočných sviatkoch. Kto aspoň trocha sleduje predpovede, vedel, že sa na horách oplatí ostať pár dní aj po sviatkoch. A v utorok to začalo. Od skorého rána, dá sa povedať že ešte pred polnocou minulého dňa, začalo kydať nenormálne (na túto sezónu v Jasnej) množstvo snehu. Padalo a padalo a padalo a kydalo. Od cca Záhradok nakydalo viac ako 25 cm čerstvého snehu. Síce na slabý podklad mimo zjazdoviek, ale to nikoho nezaujímalo. Dobre sme vedeli, že treba byť prví. Vyviezli sme sa až k "vysávaču" aka Lienke, odkiaľ sme sa už 8:15 ťahali na Fuňáč. Nikto nikde v Lienke a vo Fuňáči na prvej len štyria. Pretekárska zjazdovka zratrakovaná len na polovicu, tak neváhame, na rozjazdenie epické! Striekame kade tade, čo oblúk to výstrek a výkrik. Fanatické. Od Rotundy po nástupnú stanicu Fuňáča bez prestávky 1.394.389 striekajúcich obľúkov bez strachu o to, čo je pod doskou. Následne dávame ešte asi ďalšie tri jazdy. Následne skúšame Májovku, Spravošku, Koňák a aj Majstrovskú. Všetko epické, no najepickejšia je Majstrovská. Prášime celý deň. Aj keď je vo vyšších polohách slabá viditeľnosť, nevadí nám to. Prášime aj s obmedzeným výhľadom, najmä keď si asi 101x nastriekam do tváre a zožeriem asi 2,5kg snehu. Nieto času na oddych. Po ďalších cca veľa jazdách si predsa len oddych doprajeme. Rýchla polievka a ide sa na Juh. Ten je taký čudní, úplný flatlight, ubitejší sneh, ale dajú sa nájsť fanatické miesta. Dokonca dole, na nástupnej stanici Koska sa otvorilo nebo a ukázalo slnko. Niečo neskutočné. Točíme až do konca. 43 Km, 22 jázd lanovkou a 10807 výškových hovoria za všetko.

DEŇ PO.....

Epicko fanatický snehový zážitok z utorka sa preniesol z časti aj do stredy. Stredisko pochopilo, že keď je sneh, tak sa má ťahať. Už som stál na peróne v LM a vlak smer BA ma vítal, nebyť kamaráta, čo poslal screen statusu Jasnej o ťahaní aj počas týždňa, dnes som na Blavke. Týmto pozdravujem do Jasnej a že ten lístok na vlak mi preplatia :) Streda znova sneženie, nie tak výdatné ale dalo sa. Dostať sa hore je ťažké, skúšajú to aj na letných, ale kdežeeeee. Dokonca aj cestári zaspali. Nevadí 4x4, zimné a skúsenosti to vyriešili. Cítiť únavu, dávame preto jazdy zjazdovkami kombinované jazdami mimo zjazdoviek. Ešte stále sa dá nájsť niečo nepopísané. Najviac sa však zabávame na oneskorencoch, ktorí zmeškali jazdenie len to cca 24 hodín. Výskajú od radosti z rozjazdeného. My sa len na seba usmievame a pokyvkávame hlavami. Deň po je tiež deň, ale je už po. Dnes oddych, aby sme sa vedeli nadýchnuť na zajtrajšok. Stále sneží, takže očakávame prírastky na miestach, kde veľa ľudí nejazdilo. Áno aj také sú.... Dovidenia zajtra na kopci.

No a ako by mali ťahať v stredisku Jasná - Nízke Tatry? Plán je takýto:

Oznam z FB Jasná - Nízke Tatry

Vzhľadom na očakávaný stabilnejší vývoj počasia do konca týždňa (ďalšie snehové zrážky a teplota pod úrovňou bodu mrazu), ako záujmu našich klientov sa nám podarilo presunúť časť údržby na lanových dráhach A1 (Funitel), A2 (Kosodrevina-Chopok) a A5 (Krupová -Kosodrevina), a zabezpečiť tak ich prevádzku v piatok a počas víkendu.

K plánovanej údržbe:
Podľa pôvodného vývoja počasia ako aj snehových podmienok (teploty dlhodobejšie nad bodom mrazu a väčšina zjazdoviek počas posledného týždňa už s obmedzenými podmienkami) sme chceli udržať obmedzenú prevádzku nášho strediska pre našich klientov aspoň cez víkendy. Tejto skutočnosť boli samozrejme prispôsobene aj naplánovane nevyhnutne servisne úkony s prepojením na externých dodávateľov.

Žiaľ niektoré servisne úkony na predmetných lanových dráhach (A1, A2 a A5) už nebolo možne aj napriek zmene počasia a včerajšie výdatnej snehovej nádielke operatívne zrušiť alebo presunúť (napr. výmena lôžok hnacích kotúčov na lanovej drahe Funitel). Tieto nevyhnutne servisne úkony sa začali vykonávať hneď včera po ukončení prevádzky a budú ukončene vďaka snahe našich zamestnancov a kooperácii s dodávateľmi v skrátenej dobe už vo štvrtok večer.

Prevádzka strediska:
V prípade vhodných snehových podmienok a vývoja počasia bude denná prevádzka strediska s prepojením Chopok Sever aj Juh (B3 Biel púť, A4 TwinLiner, A1 Funitel, A2 Kosodrevina-Chopok a A5 Krupová - Kosodrevina od piatka (21. apríla 2017) až do pondelka (1. mája 2017) vrátane. Tie lanové dráhy, ktoré budú zabezpečovať transport klientov budú premávať v letnom režime, t.j. v polhodinových intervaloch alebo podľa kapacitnej potreby (napr. A5 Kosodrevina - Krupová, pokiaľ nebudú vhodne snehové podmienky na zjazdovke 33).
O prípadnej zmene budeme informovať na nasej web stránke www.jasna.sk

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: jasna tmr nizke tatry chopok powder

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!