Naozajstne skvelý a prašanový záver sezóny v Jasnej
Utorok 25. Apríla 2017
Autor: Boardlife

0 komentárov

Naozajstne skvelý a prašanový záver sezóny v Jasnej

To sme sa vytešovali z nenormálnej a v sezóne 2016/2017 ojedinelej snehovej nádielke, ktorá prišla koncom apríla do strediska Jasná - Nízke Tatry. Utorok cca 35 cm čerstvého prašanu, stredu dopadlo ďalších 5-6 cm a to tu ešte nebol štvrtok....

O našich dojmoch z prvých dňoch fanatického sneženia a jazdenia si môžete prečítať v predchádzajúcom článku "Prašanový záver sezóny v Jasnej", aby ste pochopili nadväznosť tých dní. Utorok, streda odjazdené. Čo bolo vo štvrtok? Onebesenie podobné utorku. Samozrejme, že utorok bol pre nás top, ale top číslo dva bol štvrtok a prečo?

ZAS A ZNOVA FIRST CHAIR....

Štvrtok sa taktiež skoro ťaháme hore. Všetko biele, cesta už v lepšom stave, tak nemusíme zapínať 4x4 a zatínať zuby. V pohode sa vyvajcujeme z auta a po potrebných úkonoch rozcvičky, facebook scrollingu a instagram postingu  postávame pred štvorsedačkou Jasná - Luková. Sme tam prví! 8:15, lanovkár zazerá, že čo zas chcú smradi, však sneží, komu sa chce ťahať v takom nečase. Neoblomný lanovkár si dáva na čas. 8:31 a nás zalieva pot, či sa bude ťahať. Predsa len sneží.... Našťastie jeho ľadové srdce takpovediac roztaje a o 8:32 sa ťaháme hore. Troška nás nahnevalo, že nie sme prví, ale druhí, keďže nás predbehol lanovkárov kolega... ani lístok si nepichol, tak sme právom nasrdení ako kocúri.

Vývoz hore a onebesenie. Jazdíme sedmičku, lebo tá je ta správna voľba z rána. Prvých cca  jázd málo ľudí, všetok ten čerstvý prašan, ktorého dopadlo cca 20 cm čaká na nás. Pálime stehná, pálime sedmičku, pálime magickú paličku. Nie, nie to posledné nepálime. Každopádne sedmičku sme rozbili na šalát. Čo ďalej?

AUTOBUS

Nápad jazdiť Májovku a následne pretekársku od Priehyby dole. Skvelé, nenormálne, fanatické. Obrovské prášenie, obľúky až do nebies, striekanica do tváre, na kamarátku Evku (pri všetkej počestnosti) a výkriky radosti a metalu! Aj keď je zjazdovka Pretekárska od Priehyby krátka, je dostatočne prudká a bolo tam fanaticky naváľaného mega snehu. No a čo potom? Záhradky neťahajú. Samozrejme sme všetkými masťami mazaní a tak sme si zistili, kedy ide linka z LM hore do Jasnej. Tento nápad však malo cca 10 ďalších ľudí. No FIS-ka aj Pretekárska je široká, tak sme sa zmestili aj na viac jázd. Prichádza autobus a autobusár očí oči. Vypúľené až z buliev, skoro mu z nich vypadli. Nečakal, že bude viezť viac ako 5 štandardných ľudí a zrazu na zastávke 10 čudákov (áno D, nie R) s lyžami a doskami. Víta nás slovami: "nebuďte prasatá a očistite sa".... na pozdravenie "dobrý deň" reaguje pohŕdavým pohľadom a nepríjemnou a nezmyslenou otázkou "kam?".. mám sto chutí mu povedať, že do Humenného.... Nevadí, nedám si pokaziť nádherný prašanový deň človekom, ktorý si pomýlil povolanie. Samozrejme pri výstupe na "dovidenia" reaguje rovnako pohŕdavým pohľadom ako na začiatku.

Takéto skvelé jazdy dávame tri, alebo štyri. Na asi záverečnej je nás v autobuse už 20 čudákov, našťastie sa vymenil vodič. Prišiel milý usmievavý, nemal s ničím problém, aj sa usmial, aj pozdravil aj odzdravil. Pozdravujem preto pána vodiča linky, ktorý si svoju prácu váži a baví ho. Späť k jazdeniu. Ako som už spomenul, skvelé jazdenie, za príjemného počasia prebehlo aj vo štvrtok. Minimum ľudí, množstvo čerstvého snehu.

PIATOK, TO JE DEŇ

Očakávanie slnka, množstva ľudí a nových možností na jazdenie. Sily pomaly, ale isto ubúdajú. V piatok sa dali jazdiť nové možnosti. Juh, starý vlek. Znova super, ale na utorok a štvrtok sa to nechytalo. Pre tých, čo boli tieto dni bol piatok malým sklamaním. Sneh bol v horných polohách viac sfúkaný a sadnutý. Nevadí. Opakovali sa cesty autobusom. Stretávam aj legendy poľského snowboardingu, množstvo frírajderov rôznych kategórií. Už je tu na mňa priveľa ľudí.

VÍKEND

Aj v sobotu aj v nedeľu sa dalo príjemne pojazdiť. Dojazdilo sa to, čo sa nestihol, alebo bolo zahalené hmlou. Májovka, Spravoška, Zadné, Predné, všetko rozjazdené na kašu. Stredisko pridalo už aj skibusy, takže sa nemuselo čakať na čierneho Petra zo SAD-ky. Množstvo ľudí sa asi strojnásobil. Už od piatku ťahal Juh aj Fuňáč. Moje kolená rezignovali....

PONDELOK

Aj v pondelok bolo fajnéé jazdenie, samozrejme kvalita predchádzajúcich dní, množstvo ľudí a ďalšie okolnosti poznačili kvalitu. Kto sledoval predpoveď vedel, že sa blíži rapídne oteplenie a dažďové zrážky, tak trebalo využiť poslednú možnosť. Kto si počkal na záver dňa, bol odmenený okom do žľabov. Nástup do žľabov bol sfúkaný a ľadový, no následne to bola rozprávka a kto si počkal, dočkal sa aj prášenia v nich. Samozrejme si trebalo vybrať tie správne žľaby. Tie, nad ktorými viseli preveje boli maximálne nebezpečné.

A ČO ĎALEJ?

Stredisko Jasná - Nízke Tatry ťahá podľa plánu, no predpoveď počasia nie je práve najpriaznivejšia. Do konca týždňa výdatné dažďové zrážky aj vo vyšších polohách. Na 1. mája a následné dni by sa však malo vytvoriť oko pekného počasia. Uvidíme.

Môžeme takmer s 50% istotou napísať, že minulotýždňový prašan bol tým záverečným prašanom v sezóne 16/17 v Jasnej. Veľké Ďakujeme aspoň za to.

Fotky sú od gorala Hafa, Evky Hanic (video), Borisa Tóta, Mareka Hliničana a mňa.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: jasna tmr nizke tatry chopok powder

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!