DC Helter Skelter 2018 - znova vrchol sezóny v klopenkách
Streda 11. Apríla 2018
Autor: Boardlife
Foto-video: Mate Hubka, Kvetko
0 komentárov

DC Helter Skelter 2018 - znova vrchol sezóny v klopenkách

Za posledné roky sme si zvykli, že klasické snowboardové súťaže už nie len samotných jazdcov, ale aj širokú verejnosť, neinteresujú do takej miery, ako pred dávnymi rokmi. Práve pre to sme radi, že sa na Slovensku konajú akcie určené práve jazdcom, zábave a nie klasickému súťažnému snowboardingu ako ho poznáme. Áno samozrejme aj v Helter Skelter ide o čas, triky a vavríny víťazstva... ale trocha inak.

V stredisku Jasná - Nízke Tatry a miestom DC Snowparku sa dojazdil ďalší, po nultom prvý, ročník zaujímavej a netradičnej snowboardovej súťaže DC Helter Skleter. Miestni shaperi za pomoci kamarátov niekoľko dní pre konaním samotnej akcie tvrdo makali na prebudovaní spodného parku ku ktorému samozrejme pridali banked slalom. Prácu nemali ľahkú, posledné suché a mrazivé týždne neboli ideálne na výstavbu veľkých a poctivých klopeniek. Chalanom sa však podarila pripraviť zaujímavá, náročná, technická a hlavne zábavná trať.

Začínalo sa piatimi klopenkami na každej strane. Klopenky boli náročné, rýchle, technické a na hranici jazdeckých možností. Neraz sme videli vystreliť jazdca z klopenky von, rovno do lesa. Zábava začínala. Nasledovala zlatá brána popod ktorú prechádzali začudovaní bežní návštevníci, keď im ponad hlavami lietali fanatickí snouborďáci. Brána nebola len tak, zopár jazdcov si na nej dovolilo extrémne kúsky a otočky o 360°. Blázni!! Nasledovali dve obrovské a dlhé klopenky, v ktorých sa mal jazdec zastabilizovať a prejsť na prvú freestyle časť. Po stabilizácii jazdca rozhodili vlny, ktoré boli pred prvou skokovou platformou. Skok alebo rovný jib na prvej platforme, skok a flat down ropovod na druhej platforme a skok s polejamom na tretej. Dal sa očakávať výrazný freestyle. Podľa očakávania boli využívané najmä skoky. Po trojici skokov nasledoval butterbox kde padali naozaj štýlové veci. Točka in a väčšia točka out. Ďalším šmakom bol menší corner, ktorý preveril vyjazdenosť a štýl riderov z celého Slovenska. Dve spomaľujúce brány a išlo sa do finišu, kde bola jama s vyhadzovačkou. Tú sa dalo len tak prekvasiť, alebo si šupnúť 360°, poprípade backflipa.

Systém bol rovnaký ako minulý rok. Zajazdi čo najrýchlejšie, pridaj štýl v graboch a skokoch, zabi triky a získaj najlepší výsledný čas. Spadol si? Obišiel prekážku, alebo vynechal bránku? Tak zabudni na dobrý čas. Najviac sa dalo získať na rýchlom prejazde klopeniek a na freestyle trikoch na skokoch. Samozrejmosťou bolo oceňovanie štýlu a trikov aj na ostatných prekážkach. Jazdilo sa na jedno kvalifikačné a jedno finálové kolo. Prečo tak málo? Lebo registrovaných jazdcov bolo neúrekom. Nakoniec sa na štart postavilo 63 z 68 zapísaných jazdcov, čo je nádherné číslo.

Jazdci.  Stretnúť riderov a riderky zo všetkých kútov Slovenska bol príjemný pocit. Od západu až o východ, mladí, starí, legendy a aj menej známe mená. Sme radi, že sa nezľakli ani dievčatá a ani mladšie ročníky. Čo na tom, že veľké prekážky obchádzali, išlo tu hlavne o zábavu a spoločné jazdenie. Počasie prialo. Slnko, bezvetrie, teplota nad 0°C a parádna atmosféra. Do jazdenia a aj pozerania hrala legenda Dj Ľudko Snovák, mikrofónu sa chytil ako vždy Fejo. Poďme na samotné jazdenie. Z kvalifikácie nakoniec postupovalo 20 chalanov a jedno dievča, čiže dokopy 21 najrýchlejších a najlepších. Kto to bol?

Kvalifikáciu vyhral mladý slovenský talent Samo Jaroš, pred jediným zahraničným hosťom a to Janom Nečasom. Ďalej nasledovali Matej Matys, Martin Rybanský, Kubo Brziak, Janko Tatarka, Zolo Strcuľa, Dušan Bízik, Milan Purdeš, Tibor Rákoczy, Dávid Trnovský, Samo Šagát, Matej Dolník, Tomáš Hafner, Tomáš Ondrejovič, Juraj Kerpčár, Michal Molčan, Tomáš Lančarič, Michal Zborovjan, Kubo Vanický a Evka Hanic. Toť 20+1 účastníkov finále. Aby bolo všetko naproiadku, spomenieme ešte 17. miesto Dávida Hovanca, ktorý svoje miesto vo finále prenechal ďalším a venoval sa organizátorským a spolurozhodcovským povinnostiam. Už v kvalifikácii bolo vidieť progresívne jazdenie, slušné a štýlové triky a kopec zábavy na rôznych držkách.

Počas akcie sa príjemne postávalo a fandilo pred bufetmi na Otupnom, popíjali remeselné pivka z Garáže, pojedal exkluzívny hambáč s trhaným a kto chcel grády, zastavil sa na niečo tvrdšie u Jamesona. Veľmi príjemná rodinná atmosféra. O veľké množstvo divákov sa podpísalo konanie zimného festivalu Grape, ktoré na svahy a DC Helter Skelter pritiahlo viacero zvedavcov. Kto mal chuť, mohol si vyskúšať nejakú šmakovú snowboardovú dosku od DC, úplne zadarmo v DC testovacom centre priamo na Otupnom.

Poďme na finále. Jedna jazda, jedna šanca. Zvoliť správnu taktiku, dobre premazať, posilniť sa a narvať to tam! To bola asi tá správna taktika. Finále sa nevydarilo zopár horúcim kandidátom, ktorí chceli stáť na stupienkoch. Začneme smoliarmi. Samo Jaroš, padnutie, obídenie prekážky a koniec medailovým nádejam. Nič sa nedeje, išlo tu a stále ide o zábavu. Zolo Strcuľa taktiež chyba, ktorá ho stála lepšie umiestnenie. A do tretice Matej Matys taktiež nezamiešal karty v prvej trojke. Chalani sa však zabavili a ukázali, že súťaž nie je boardercross, ale riadna freestyle packa. Najväčším smoliarom finále sa stal Tomáš Hafner, ktorý nepočkal na vyhlásenie výsledkov kvalifikácie, išiel spať a vypol si pre istotu mobil. Takže si finále prespal. Oooooooooooooooooooooooo. Vráťme sa do top 5.Na piatom mieste finišoval Martin "Ryba" Rybanský so slušným freestylom, štýlom a aj časom. Zemiakový lokál Kubo Brziak so slušnou jazdou, ktorá však nestačila na veterána lokála z Košíc, Mikuláša a po novom aj z Bratislavy, legendu metalu, wake a snowboardingu na Slovensku, Milana Purdeša. Neveriacky sme pozerali na výsledkovú listinu, prepočítavali, snažili sa ho vystrčiť z tretieho miesta. No nedalo sa. Čas a aj triky na staré kolená boli v prospech Milana. Druhé miesto išlo jedinému zahraničnému účastníkovi, Honzíkovi Nečasovi, ktorý lietal na skokoch 2x vyššie ako zbytok jazdcov, no ani šarm, obrovský štýl a rýchly prejazd klopeniek mu nestačili na Janka. Víťazom sa stal Janko Tatarka. Keď sme ho videli, ako reže klopenky, tušili sme, že bude patriť medzi najlepších. K rýchlosti pridal čisté skoky a prvenstvo bolo jeho. Aj keď len o 4 desatiny sekundy, ale bolo. Gratulujeme. Najlepšou babou sa stala podľa očakávania Evka Hanic, ktorá z 21 jazdcov vo finále skončila na 9. mieste, čo je slušný výkon. Najrýchlejším riderom sa stal Samo Šagát, ktorý pokoril trať za 1:17:03. Huráá!

Po nultom ročníku DC Helter Skelter sa úroveň znova zdvihla vyššie, shaperi a ich pomocníci urobili riadny kus roboty. Organizácia šliapala bez problémov, každý sa zabával a jazdil. A práve o tom sú takéto akcie. O stretnutí komunity, zábave, jazdení a snowboardingu tak ako ho všetci milujeme. Ďakujeme všetkým, čo priložili ruku k dielu a samozrejme všetkým, čo sa akcie zúčastnili, sponzorom, stredisku. Vidíme sa o rok, na druhom ročníku DC Helter Skelter a už teraz sa tešíme, kam to chalani posunú.

Kompletné výsledky nájdete v tejto správe.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!