Skatepark týždňa: Thunder park, Browning, Montana, USA
Pondelok 27. Marca 2023
Autor: Boardlife

0 komentárov

Skatepark týždňa: Thunder park, Browning, Montana, USA

Posledné dve skateparky ste asi veľmi nepochopili milé deti. Museli sme vám o nich povedať preto, aby ste sa prebudili. Skateparky nie sú len to, čo poznáte zo svojho mesta. Skateparky sú aj veci o ktorých sa vám ešte ani nesnívalo. Dnes sa pozrieme na niečo, čo by na Slovensku stáť nemohlo. Naša scéna je ešte v plienkach. Výstavba skateparkov takisto. U nás sa ešte stále razí cesta kedy sa ľudia učia na vlastných chybách, čo je dosť žalostné, keďže tieto chyby boli opakované aj s štátoch vedľa a na to, aby sme ich neopakovali, by stačilo sa ísť tam pozrieť a poučiť sa. Každý si myslí, že je dizajnér. Dnes si predstavíme vesmírny projekt skateparku v indiánskej osade v štáte Montana.

Indiánska rezervácia Blackfeet predstavuje niečo také ako rómske osady u nás. Problémy s drogami, chudoba, ľudia žijúci mimo väčšinovej spoločnosti na jej okraji. Basgitarista kapely Pearl Jam Jeff Ament sa rozhodol, že založí nadáciu a peniaze investuje do výstavby skateparkov v jeho rodnom štáte. Do nadácie idú dva doláre z každého predaného lístku na ich koncert. Konkrétne na tento skatepark prispel sumou 250 tisíc dolárov. Doma má kopec rezervácií, takže je čo zveľaďovať. Tento park bol postavený v roku 2014.

Aký skatepark tam teda stojí? Nič, čo by sa akokoľvek podobalo čomukoľvek čo sa kedy na Slovensku postavilo. Replika bazéna Big O skateparku v meste Orange – kto si pamätá toto mesto z nášho seriálu? Big O je ďalším parkom z prvej vlny výstavby parkov postavený v roku 1978 a vydržal len tri roky. Jedná sa o veľmi jednoduchý tvar O s jedným roll inom na dlhšej strane. Prečo len taký nudný dizajn? Okay, máme bazén, zvyšok by mal byť street.

Ale nie je. Zvyšok parku predstavuje akúsi mesačnú krajinu. Vaša predstava akýchsi prekážok medzi ktorými je rovina, aby ste mali čas prichystať sa na ďalší trik, sa v tomto parku akosi stráca. V parku je koping, zákruta, speed bump, hip a všetko toto je pospájané do akéhosi organického tvaru. Dizajn takýchto parkov sa musí meniť na mieste staviteľmi, pretože to, čo vyzerá dobre na papieri, nemusí pasovať do reality. Ťažko opísať slovami, čo v tomto parku je, radšej sa teda pozrite na obrázky milí priatelia. Ak by ste si chceli niečo podobné zajazdiť, musíte minimálne do švédskeho Malmo.

S ďalším parkom sa zase vrátime do reality.

Zdroj: instagram @mtskateparkassociation @evergreenskateparks

Text: Tlakbeton

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: tlakbeton skate skatepark

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!