Akcia: Upratanie skate seš
Streda 14. Júna 2023
Autor: Igor Hanečák
Foto-video: Igor Hanečák
0 komentárov

Akcia: Upratanie skate seš

Napriek tomu, že ráno v deň akcie pršalo, rozhodli sme pokračovať podľa plánov. Po príchode do skateparku nás už čakalo 6 chalanov pripravených pomáhať vynášať veci z auta. Celkovo nás akcia aj aktivita prekvapila, zapísaných máme okolo 45 účastníkov a bolo ich ešte o niečo viac.

Program sme rozdelili na etapy - zvolili sme si určitú oblasť na upratovanie a po jej vyprataní sme si na jednej z prekážok dali best trick za vecné ceny od ostatných sponzorov. Tento koncept fungoval a keď sa stalo, že sa mládeži nechcelo zapájať do upratovania, podmienli sme tým účasť v ďalšom bestriku. Zaujímavé bolo, že ich stačilo roztlačiť a akonáhle prišli na miesto upratovania, boli nezastaviteľní/é a upratovali tak, že som sám nemal čo robiť. Po vyprataní všetkého odpadu do vriec na komunálny odpad, sme obsah vysypali na veľký banner rozložený na zemi. Rozdali sme edukačné materiály na správne vytriedenie odpadu, ktoré sme získali od Brantner s.r.o (odpadová firma) a vysvetlili si, čo sa má kde vyseparovať a čo sa z odpadu následne dá vyrobiť. Následne sme všetok odpad zabalili a odniesli na priľahlé parkovisko, kde bol dohodnutý jeho odvoz.

Medzi športovými a upratovacími aktivitami sme účastníkom pripravili vegánske burgre z lokálnych surovín z miestnej reštaurácie Lahodnosti a pripravili pre ne workshopy zameriavajúce sa na udržiavanie skate hardwaru - to znamená čistenie ložisiek a gripov (drsná strana na vrchnej časti dosky) a taktiež lepenie topánok.

Čo sa týka spolupráce s mestom, vďaka eventu sme zistili najaktuálnejšie problémy. Komunikovali sme pravidelné upratovanie a vynášanie odpadu, bavili sme sa s miestnou odpadárskou firmou a zhodli sme sa, že na separovaný odpad skatepark bez správcu nie je pripravený, nakoľko to môže znamenať zaťažovanie celého procesu kvôli nesprávnemu triedeniu. Dostali sme kontakt na konkrétnu osobu, s ktorou to aktuálne riešime.

Okrem toho sme sa od miestnych dozvedeli, že skatepark po večeroch navštevujú ľudia, ktorý tam rozkladajú ohne a rozbíjajú vypité fľaše. (týždeň pred akciou založili v nami postavenej búdke oheň, kvôli ktorému museli prísť hasiči) Z tohto dôvodu aktuálne riešime aj pravidelnú návštevu skateparku mestskou políciou. Popradskí decision makers vedeli o akcii podstatne dopredu, komunikovali sme ju formou mailov aj telefonicky, niektorí potvrdili účasť, nikto sa však neukázal, čo pre Poprad nie je veľmi výnimočné, nakoľko sa tu udialo aj pri väčších akciách. Celkovo bolo hlavnou témou, ktorú sme komunikovali aj v rámci miestnej televízie to, že mesto o tento priestor nemá záujem a tak sa stáva sídlom delikventov.

Od akcie si do budúcna sľubujeme vyšší záujem mesta, pravidelné upratovanie okolia mestskými službami, návštevy polície a hlavne posun ku vyriešeniu správcovstva skateparku, o ktoré sa dlhoročne snažíme so športovým klubom.

Event bol organizovaný pod záštitou Slovak Eqo Quality cez projekt financovyný Erasmus+. Ďakujeme!

Igor Hanečák

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: skate poprad igor

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!