Streda 14. Septembra 2011
Autor: Boardlife
Foto-video: Kristián, Uprising, Robo
1 komentár

Uprising reggae festival 2011

Uprising, je jedným z najväčších festivalov svojho druhu v Európe. Keby ste náhodou nevedeli, tak sa mu podarilo zaradiť medzi Top 40 európskych festivalov a každoročne si získava priazeň čoraz viac fanúšikov. My sme na Uprisingu boli od jeho vzniku v roku 2008 a môžeme potvrdiť, že rastie do krásy.

Uprising je miestom stretnutia rovnako zmýšľajúcich ľudí, priateľov reggae a jeho odnoží, ale aj ľudí čo sa chcú zabaviť, vypočuť si skvelé kapely a poriadne zažúrovať v príjemnom prostredí. Zlaté Piesky sú miestom konania ďalšieho, už štvrtého ročníka. Veľmi dobré miesto v lete, za megateplého počasia. Keby sa konal Uprising niekde na letisku, ďaleko od vody, pohoda by to určite nebola. Voda jednoznačne k letu a k reggae patrí.

Všetko to začínalo v piatok, kedy sa o 12:00 otvorili brány a nedočkaví ľudia začali prúdiť do areálu. To bolo už slnko vysoko a riadne pripaľovalo. Po ostatných rokoch, kedy občas aj spŕchlo, alebo prišla treskúca zima, to bolo super „osvieženie“ a zadosťučinenie pre organizátorov. každá minca má však dve strany, o tom však neskôr. Všetko bolo tak ako po minulé roky, teda až na pár noviniek. Minirampa sa presťahovala z hlavnej ulice do bočnej strany, pod stromy. Bolo to dvojsečné rozhodnutie. Na jednej strane si jazdenie chalanov z FS teamu nevychutnalo toľko ľudí, no na druhej, chalani z FS a kamaráti jazdiaci na rampe nezhoreli z pekla, ktoré vysielalo slnko počas celého piatňajšieho dňa.

Jazdiť sa v piatok začalo okolo tretej, kedy vrcholilo megateplo. Po prvých jazdách a exhibíciách sme išli nasať festivalovú atmosféru pred hlavný stage, kde hrali Medial Banana a hrali naozaj výborne. Hlavne sprevádzajúca tanečnica bola skvelá. Po nich prišli Amo & Band, ktorí odpálili super hity. Medzi koncertmi sa jazdilo. Jazdenie komplikovalo veľké teplo, to však bolo v ten deň všade. Na rampe sa ukázali jazdci ako Lukáš Mihalec, náš najlepší minirampový jazdec a člen FS teamu, Juro Vartík, Erik Cvopa, Aktiv, Lupo a ďalší a ďalší. Nešťastníkom bol v sobotu Juro Ejem, jedne z otcov rampy, ktorý si "pokazil" členok. 

Medzitým v piatok zahrali Vec & Zverina vs Haf & Beyuz, na ktorých sme sa taktiež tešili. Pre priaznivcov festivalu boli pripravené štyri stage, kde sa vystriedalo niekoľko desiatok hudobníkov a skupín z rôznych krajín sveta. Najlákavejšie lahôdky boli na Main stage, potom vyblázniť ste sa mohli na Dancehall stage, alebo v Mungo's Station. Rytmiku a temperament prinášal Ska & Balkan station.

Higlightom piatkového večera na festivale Uprising kraľovali jednoznačne: Lutan Fyah, Gentleman & The Evolution a neskutočný večer zakončili hiphopoví masakristi Foreign Beggars. Šialené koncerty, neopísateľná atmosféra hraničiaca so šialenstvom na jednej strane a na druhej úplný kľud, pohoda a relax.

Počas piatku sme ešte stihli zavítať do Monster zóny, kde sa na nás usmievali milé hostesky a okolo polnoci to na nablýskaných tyčiach roztočili profi go go tanečníčky. K tomu niekoľko drinkov a piatok sa stretol so sobotou.

Na samotnom festivale si neužijete len koncerty a hudobnú produkciu, ale aj relax, množstvo sprievodných akcií, alebo si kúpite niečo zaujímavé. Každoročný stánok so sekundovým lepidlom nesmel chýbať. Mohli ste si skočiť z mobilnej plošiny, alebo si zajazdiť v minirampe, poprípade sadnúť si a vyčilovať sa v čajovni. Okre toho ste mohli zažiť tanečný dancehalll workshop, zacvičiť si energickú capoieru, či navštíviť yoga playground. Pre hladošov bola pripravená kuchyňa rôznych štýlov od metalovej cigánskej, cez hiphopový langoš, až po reggae falafel. Stačilo prísť!

Sobotňajšie ráno, teda pre niektorých až poobedie bolo taktiež veľmi horúce. To však už chalani z FS teamu a ich kamoši brúsili rampu. na jazdenie počas exhibícií sa prišlo pozrieť množstvo divákov a odvážne kúsky odmenili sviežim potleskom. Chalani na rampe naozaj diktujú a veľmi dobre sa na nich pozerá. Dokonca sa objavilo pár chalanov z davu, čo si to vyskúšali.

V sobotu sa jazdilo už skorej, lebo sa očakávalo veľké teplo. Popri jazdení sa samozrejme stihli ďalšie koncerty skupín ako Ska-Pra Šupina, Irie Fm, alebo Stroho.... a chceli sme pokračovať aj ďalej... bohužiaľ stalo sa to, čo sa stalo. SHMU vydalo výstrahu II. stupňa pred blížiacou sa búrkou a hlavne silným vetrom. Areál musel byť evakuovaný, stíchla hudba, zavreli sa stánky a v rampe sa dojazdilo. Všetci návštevníci museli opustiť areál.

Silný vietor sa nakoniec naozaj prihnal a bolo to desivé. Vyše 100km/h vietor drancoval celé Zlaté piesky a nedovolil otvoriť brány festivalu. Až po dlhých 8 hodinách sa nakoniec brány otvorili. Na Uprisingu vystúpili všetci headlineri sobotného programu, ktorí sa vystriedali na hlavnom pódiu, ako aj v dancehall stane. Fanúšikovia a priaznivci festivalu, ktorí sa aj v hojnom počte do areálu po jeho znovuotvorení vrátili, tak neprišli o vystúpenia Looptroop Rockers, Capleton & David House Crew, General Levy, Daddy Freddy či Katchafire.

Tak ako píše organizátor, fanúšikovia sa vrátili v hojnom počte, bohužiaľ nie všetci. Prvoradá je pre organizátorov bezpečnosť divákov, skupín a všetkých, čo sa nachádzajú na mieste. Tak by to malo byť všade. Nám neostáva nič, len poďakovať za skvelý festival, ktorý sa koná na Zlatých, za zvládnutú krízovú situáciu, aj keď drobné chyby sa určite nájdu a dúfame, že o rok sa stretneme znova.

Veď Uprising je o pohode, priateľstve o tom užiť si záverečný víkend pred prázdninami na super mieste. K tomu hudobníci, ktorých keby ste chceli vidieť jednotlivo, precestujete celú Európu a ešte k tomu miniete množstvo peňazí. na Uprisingu to máte za slušnú sumu počas dvoch dní. Ďakujeme a vidíme sa o rok!!!!

Hodnotenie:

Komentáre

1 komentár
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

Raptorial
Raptorial 48 foto :) ( . )( . )
Pridané: 14:49 16.09.2011